Lähes kaikki työ nykypäivänä tehdään verkon kautta, joten yrityksen verkkokokonaisuus on tärkeää suunnitella huolella. Lue blogistamme 4 tärkeää asiaa, jotka suunnittelussa kannattaa huomioida.

Onko yrityksessänne koskaan mietitty, millainen hinta verkon hitaudella tai kaatumisella itseasiassa on liiketoiminnalle? Jokainen tunti, joka vähentää tehokasta työntekoa tarkoittaakin nopeasti päiviä tai viikkoja isossa yrityksessä. Verkkosuunnittelun avulla yrityksen tietoverkot pysyvät toimintavarmoina kellon ympäri. Siinä yritykselle suunnitellaan käyttötarpeita vastaava ympäristö niin verkkojen määrien, tyyppien kuin tietoturvan näkökulmasta.

1. Suosi Internet-liittymissä ensisijaisesti langallisia yhteyksiä

Mitä yrityksen verkkovalinnoissa tulisi sitten huomioida? Hyvä yleissuositus on käyttää ensisijaisena Internet-yhteytenä kiinteää langallista valokuituverkkoa tai kiinteän valokuitu- ja kupariverkon yhdistelmää. Molemmat ovat nopeita, turvallisia ja luotettavia. Valokuituverkossa tieto kulkee maan alla huippunopeasti valona, eivätkä sääolot tai muut mahdolliset häiriötekijät vaikuta verkon toimintaan. 

Joillakin haja-asutusalueilla operaattorit eivät kuitenkaan pysty tarjoamaan valmiita yhteyksiä. Tällöin yritysten, joille tuotannon tai toiminnan pysähtyminen aiheuttaa massiivisia seurauksia, kannattaa harkita oman valokuituverkon kaivauttamista. Kun yrityksessä sijoitetaan tehokkaisiin tietokoneisiin ja järjestelmiin, on kustannustehokasta panostaa myös verkkoyhteyksiin, jotta laitteet toimivat optimaalisesti.

2. Wlan-verkko sopii toimiston tietoverkoksi

Kannettavien tietokoneiden, tablet-laitteiden sekä älypuhelimien käytön yleistyminen edellyttää laadukkaita langattomia yhteyksiä. Wifi/WLAN on hyvä lisä toimiston verkkoympäristöön normaalin langallisen verkon rinnalla. Koska verkkoyhteyden halutaan toimivan tasalaatuisena kaikissa työskentelytiloissa, kannattaa WLAN-verkkoympäristön tukiasemien määrä ja sijoittelu suunnitella huolella. Myös tukiasemien asetukset on määriteltävä yrityksen tarpeita vastaaviksi.

Huoleton™ -WLAN toteutetaan yrityskäyttöön suunnitelluilla Cisco -tukiasemilla. Lue lisää >>

3. Vierasverkko satunnaiskävijöille, toimistoverkko omalle henkilöstölle

Onko yrityksessäsi käytössä myös vierasverkko? Verkkosuunnittelussa on hyvä eriyttää yrityksen sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön tarkoitetut verkot.

Yrityksissä suositellaan vierasverkon ja toimiston verkon eriyttämistä. Sisäverkkoa käyttävät vain yrityksen työntekijät, joilla on lupa verkon käyttöön. Vierasverkkoon puolestaan voi kirjautua vapaasti muut käyttäjät. Nimensä mukaisesti vierasverkko on tarkoitettu vierailijoille. Vierasverkosta saa yhteyden Internetiin, mutta sieltä ei pääse sisäverkkoon tai yrityksen palvelimiin.

Suurissa yrityksissä eriytetään usein myös hallintaverkko, joka on tarkoitettu kytkimien, tukiasemien, palomuurien ja muiden vastaavien hallintaan.

Rakennamme eriytetyt verkot pääsääntöisesti Cisco Meraki -kytkimillä. Cisco Meraki tarjoaa kytkinten perustoimintojen lisäksi kattavan näkyvyyden verkossa oleviin laitteisiin. Silloin nähdään nopeasti, mitä laitteita verkossa on ja mitä liikennettä siellä liikkuu. Ratkaisu parantaa merkittävästi yrityksen verkon tietoturvaa.

4. Varmista turvalliset verkkoyhteydet etätyöhön

Yrityksen on tärkeä tarjota työntekijöilleen nopeat ja tietoturvalliset verkkoyhteydet myös etätyöskentelyyn. Useissa organisaatioissa etätyössä käytetään VPN-yhteyksiä, joilla henkilöstö saa turvallisesti yhteyden yrityksen sisäverkkoon.

Näin VPN toimii kätännössä

VPN-yhteyksien rakentamisessa hyödynnämme useimmiten Cisco AnyConnect -ratkaisua.

Pk-yrityksissä suositaan yleensä pilvipalveluja, jolloin palvelin ja järjestelmät sijaitsevat pilvessä. Työntekijät saavat kätevästi yhteyden tiedostoihin selaimella vaikkapa Microsoft Office 365- tai Google-tilien kautta. Työskentelyyn käytetään oman kodin verkkoyhteyttä tai yrityksen tarjoamaa älypuhelimen verkkoyhteyttä. Etätyössä tietoturvallisuutta lisätään monivaiheisella tunnistautumisella.

Miksi verkkosuunnittelu kannattaa jättää ammattilaiselle?

Asiantuntijakumppanina suunnittelemme yrityksellesi tehokkaan verkkokokonaisuuden, joka sisältää nopeat, turvalliset ja luotettavat verkkoyhteydet. Varmistamme, että yrityksesi saa käyttöön oikean määrän, oikeanlaisia laitteita. Huolehdimme verkkojen ylläpidosta, ja vastaamme verkkoratkaisujen dokumentoinnista, jonka avulla yllättävät häiriö- tai vikatilanteet paikannetaan nopeasti. Lue lisää verkkopalveluistamme.

Tutustu myös kasvuyrityksen IT-oppaaseemme, josta löydät parhaat vinkit IT-ympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen!

Älä anna IT-infran jarruttaa kasvuanne. Lataa opas kehittämisen tueksi!

Jussi Taipale

Jussi Taipale