Oletko huolehtinut kuntoon kaikki yrityksen toimitiloissa sijaitsevat IT-laitteet? Mutta unohditko kuitenkin huomioida mobiililaitteet? Näiden suojaaminen on aivan yhtä tärkeää, sillä nykyisten älypuhelimien ja tablettien avulla yrityksen arkaluonteiset tiedot voivat valua nopeasti ulkopuolelle.

Suojakoodi on mobiililaitteen avain

Suojakoodi on kaiken a ja o mobiililaitteissa. Jokaisessa laitteessa tulee olla suojakoodi, joka kytkeytyy automaattisesti päälle tietyn viiveen jälkeen.

Kyllä - matkapuhelimen voi paikantaa!

Älypuhelin ei ole saanut nimeään turhaan. Puhelimen reittiä voi sen kadotessa myös seurata. Varmista kuitenkin jo ennakkoon, että puhelimesi gps-paikkannin on päällä ja käytössäsi on esimerkiksi F-Securen Mobile Security tai muu ohjelma, jolla tätä tietoa voi seurata verkosta.

Varmuuskopiointi

Myös mobiililaitteesta on syytä ottaa varmuuskopio. Tietokonemaailmasta tutut automaattiset varmuuskopiointisovellukset tekevät tuloaan myös mobiililaitteille. Nämä ovat monesti kuitenkin valmistajakohtaisia, esimerkkeinä Applen iCloud ja Microsoftin SkyDrive. Tyypillisesti mobiililaitteen täysi varmuuskopiointi vaatii edelleen käyttäjältä toimenpiteitä. Esimerkiksi valokuvat eivät synkronoidu sähköpostien, kalenterin ja kontaktien tavoin palvelimelle.

Keskitetty suojaaminen - ohjelmistot ja kryptaaminen

Edistynyt teknologia ja ohjelmistot mahdollistavat sen, että yrityksen mobiililaitteet voidaan suojata keskitetysti sekä mobiililaitteille yleistyvien virusten että perustietoturva-asetusten osalta. Tämä säästää huomattavasti aikaa sekä rahaa.

Esimerkiksi yleiseksi käytännöksi voidaan ottaa, että viiden väärän suojakoodin jälkeen ohjelma tyhjentää etänä mobiililaitteen sisällön.

On myös mahdollista käyttää kryptaamista. Tämä tarkoittaa, että tieto muunnetaan merkkijonoksi, joka avataan vastaparilla. Tämä harvemmin käytetty suojaamiskeino sopii erityisesti silloin, kun käsillä on äärimmäisen arkaluonteista materiaalia, kuten luottokorttitietoja, salasanoja tai tärkeitä sopimusasioita.

Huomaathan kuitenkin, laitevalmistajien välillä on eroa. Esimerkiksi Applen laitteiden suojaaminen keskitetysti on muita haasteellisempaa suljetumman käyttöjärjestelmän vuoksi.

Jos mobiililaite joutuu vääriin käsiin

Mikäli suojaustoimenpiteitä ei ole tehty, mobiililaite voi aiheuttaa seuraavia tuhoja joutuessaan vääriin käsiin:

  1. kuka tahansa pääsee käsiksi kaikkiin tietoihin
  2. mikäli mobiililaitteeseen on tallennettu muistiinpanon tavoin salasanoja, nämä ovat nyt vapaata riistaa
  3. valokuvat ovat mennyttä, mikäli niistä ei ole otettu varmuuskopiota
  4. kuka tahansa voi selata avoimia sähköposteja ja myös lähettää sähköposteja nimelläsi
  5. pahimmassa tapauksessa julkistamattomat tiedot vuotavat medialle tai kilpailijalle

Vinkki: Kun mobiililaitteet on suojattu, voit keskittyä toimiston ulkopuolellakin tapahtuvaan liiketoimintaan tehokkaasti, ilman liikoja pelkoja.

Jälleen kerran - ethän unohda perehdyttää myös tulevia työntekijöitä!

Haluatko lisätietoja?

Mobiililaitteiden suojaaminen on merkittävä osa modernin yrityksen tietoturvaa. Mitä muuta yrityksissä pitäisi huomioida? Lataa PK-yrityksen tietoturvaopas ja lue lisää tietoturvan parantamisesta ja ylläpidosta.

Lataa maksuton opas!

Triuvare Oy

Triuvare Oy