Yritysten täytyy suojata aivan kaikki laitteensa sisäisiltä ja ulkoisilta uhkilta – syksyn 2020 kohujen myötä tuskin kukaan on eri mieltä. Monissa yrityksissä tietokoneiden tietoturva ja laitehallinta onkin tehty viimeisen päälle, mutta mobiililaitteiden hallinta on heikko lenkki. Älypuhelinten laitehallintaan liittyy monia harhaluuloja, joiden takia puhelinten tietoturvaa suotta laiminlyödään. Mitä kaikkea mobiililaitehallinta siis pitää sisällään, ja miten se vaikuttaa älylaitteiden tavalliseen käyttöön?

Älypuhelimet ovat mukana kaikkialla – ja niin ovat riskitkin

Useimmilla meistä on työpuhelin, ja se kulkee mukana liki kaikkialle. Etenkin, jos työpuhelin on samalla henkilökohtaisessa käytössä. Siksi yrityksen kannalta työälypuhelimet ovat laiminlyöty tietoturvariski.

Työpuhelimissa voi olla lähes mitä tahansa tietoa, jolla pahantahtoinen taho voi kiristää joko työntekijää tai yritystä. Otetaanko teillä esimerkiksi kuvia asiakastapaamisista? Entä asiakkaiden, työntekijöiden, tai työnhakijoiden yhteystietoja? Jos puhelin katoaa tai se kaapataan, kaikki näistä voivat olla vapaata riistaa.

Mobiililaitehallinnan harhaluulot murrettuna

Harhaluulo 1: Laitehallinta vaikeuttaa käyttöä. Työntekijät saattavat suotta pelätä, että yrityksen keskitetty laitehallinta ja tietoturva vaikeuttaa puhelimen tai tabletin normaalia käyttöä. Näin ei kuitenkaan ole. Hyvä laitehallinta ei näy käyttäjälleen mitenkään. Pikemminkin työpuhelimesta saa kaiken hyödyn irti entistä paremmin ja vaivattomammin. Laitehallinnan kautta työnantaja voi esimerkiksi keskitetysti päivittää sovelluksia tai asentaa sellaiset ohjelmistot, joita ei tavallisista sovelluskaupoista saa. Käyttäjä voi silti itse asentaa vaikkapa Whatsappin tai Gmailin, jos niitä tarvitsee.

Harhaluulo 2: Minun pitää opetella käyttämään puhelinta toisin. Tietoturvan lisääminen voi vaatia käyttäjiltään tuttujen tapojen murtamista, mutta se ei ole erityisen vaivalloista. Tietoturvan lisäämiseen riittää hyvin pienet ja kohtuulliset muutokset. Luovutaan esimerkiksi vanhasta tutusta pin-koodista 1234, tai siirrytään käyttämään kuusinumeroista nelinumeroisen sijasta. Jos lukitusta ei aiemmin ole jaksanut käyttää ollenkaan, koodien tilalle voi ottaa sormenjälki- tai kasvotunnistuksen. 

Harhaluulo 3: Työnantaja seuraa, millä sivuilla vierailen. Työnantaja ei voi laitehallinnalla seurata, millä nettisivuilla käyttäjä vierailee. Vaikka myös selaimen käyttöä on mahdollista rajoittaa, se on harvoin tarkoituksenmukaista, eikä tavalliseen mobiililaitehallintaan kuulu puuttua käyttäjän puhelimenkäyttöön. Jos haluat katsella työpuhelimella kissavideoita tai selata keltaista lehdistöä, laitehallinta ei sitä automaattisesti estä. Laitehallinta ei myöskään ole täysin samanlaista kaikkien työntekijöiden kaikilla laitteilla. Esimerkiksi tuotantohallin yhteisen tabletin voi suojata tiukemmin kuin toimihenkilöiden henkilökohtaiset puhelimet.

Harhaluulo 4: Työnantaja voi lukea lähettämiäni viestejä. Myöskään puhelimesta lähetettyjä viestejä ei voi tavallisella laitehallinnalla seurata. Mobiililaitehallinnalla ei siis vakoilla, vaan turvataan puhelimen tiedot. Työntekijä saa mielenrauhaa siitä, että työnantajan puolesta oma laite on turvattu. Mobiililaitehallinnalla älypuhelimesi tiedot pysyvät suojassa, vaikka laite hajoaisi tai katoaisi yllättäen.

Triuvaren mobiililaitehallinta on huoletonta palvelua

Triuvarella on vuosien kokemus laitehallinnasta monilla eri toimialoilla. Olipa toimialanne mikä tahansa ja yrityksenne toimintaympäristö perinteinen tai moderni, tiedämme, kuinka luoda teille aidosti turvaa ja arvoa älypuhelinten hallintaan. Teemme laitehallinnasta selkeää ja helppoa.

Triuvaren Huoleton laitehallinta sisältää esimerkiksi ajantasaisen laiteinventaarion kaikista yrityksen mobiililaitteista, sovellusten keskitetyn jaellun, etälukituksen ja etäpyyhinnän katoamisten varalle, laitesalauksen ja monipuolisen ICT-tuen ja huoltotoimenpiteet.

Miten laitehallintanne voi?

Laitehallinta ei rajoita tai hankaloita mobiililaitteiden käyttöä, mutta ehkäisee monet pienet ja suuret tietoturvariskit. Puhelinten käyttäjille se on liki näkymätön, yritykselle eräänlainen vakuutus arkaluontoisten tietojen turvaksi. Lue lisää Triuvaren mobiililaitehallinnan palvelusta.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

 

Rauli Saarikangas

Rauli Saarikangas