Nykypäivänä internetin kautta liikkuu tietoa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Valitettavasti myös uudenlaiset uhat ovat nostaneet päättään alati kasvavan tietoliikennemassan seasta.

Yrityksen lähiverkko on yleensä kiinteässä yhteydessä internetiin ja täten alttiina erilaisille tietoverkkohyökkäyksille. Siksi myös verkon riittävä turvaaminen on tänä päivänä entistä tärkeämpää. Lähiverkon turvallisuuteen pätevät täysin samat lainalaisuudet kuin reaalimaailmassakin. Sotku on aina huomattavasti hankalampi siivota jälkikäteen.

Asian suhteen ei kuitenkaan kannata menettää yöunia. Erilaisten virusten sekä vakoilu- ja haittaohjelmien aiheuttamat riskit on mahdollista minimoida tehokkaasti suhteellisen pienellä vaivannäöllä. Ensimmäisenä tulisi kiinnittää huomiota sisäverkon turvaamiseen lähiverkon ulkopuolelta tapahtuvilta hyökkäyksiltä.

Turvaa ulko-ovesi palomuurilla

Nopeasti verkossa leviävä mato saastuttaa sähköposti-ohjelmasi ja lähettää nimissäsi roskapostia kaikille osoitekirjan kontaktihenkilöille. Nolo tilanne, joka olisi ollut vältettävissä palomuurilla. Oikein asennettuna palomuuri suodattaa tehokkaasti kaiken internetistä tulevan liikenteen ja suojaa yrityksesi sisäverkon laitteet.

Varmista kuitenkin, että verkkolaitteiden salaus on riittävän korkealla tasolla. Heikolla salauksella varustettu verkkolaite ei näet pysty riittävän hyvin estämään esimerkiksi vakoiluohjelmaa urkkimasta tietokoneidesi sisältöä. Äärimmäisessä tapauksessa viekkaiden verkkorikollisten kohteena saattavat olla sähköpostin tai verkkopankin salasanat.

Älä käy vieraissa!

Yrityksessäsi piipahtava vierailija liittää kannettavansa yrityksesi suojaamattomaan lähiverkkoon. Pian huomaat, että kaikilla työasemille on pesiytynyt tietokonevirus. Tämäkin tilanne olisi ollut helposti estettävissä. Vierailijoille on helppo luoda rajattu vierailijaverkko, jolloin edellä mainittua ei pääse tapahtumaan ja yrityksesi työasemat pysyvät turvassa.

Samalla tavoin kuin yrityksen työntekijöiden tietokoneet myös tuotantolaitteet on mahdollista suojata erillisen virtuaaliverkon taakse. Monesti juuri elintärkeät tuotantolaitteet ovat erityisen haavoittuvaisia viruksille ja muille tietoverkkohyökkäyksille. Tuskin kukaan kaipaa tietokoneviruksen aiheuttamaa työnseisausta.

Uusia virtuaaliverkkoja on mahdollista luoda aina tarpeen mukaan. Niiden suojaamisessa kannattaa pitää mielessä suunnitelmallisuus ja yksinkertainen nyrkkisääntö: salli tarpeellinen ja estä ylimääräinen liikenne.

Huomioi nämä verkon turvallisuuteen liittyvät asiat!

  1. Vaihda palomuurin ja verkkolaitteen hallintatunnukset heti laitteiden käyttöönoton jälkeen
  2. Selvitä palomuurin ja verkkolaitteiden asetukset ja karsi kaikki ylimääräinen liikenne
  3. Rakenna erillinen vierailijaverkko rajatuin oikeuksin ja tee sama myös tuotantolaitteille
  4. Tiedosta riskit ja puutu niihin ajoissa

Haluatko lisätietoja?

Lataa maksuton PK-yrityksen tietoturvaopas ja lue lisää yrityksen tietoturvan ylläpidosta ja kehittämisestä.

Lataa tietoturvaopas!

Triuvare Oy

Triuvare Oy