ICT-firmojen sopimuksissa on välillä suuriakin eroja. Seuraavan listan avulla tarkistat, ettei omassa sopimuksessasi ole mitään ei-toivottua.

1. Kuinka pitkä ja miten sitova sopimus on? Kannattaa harkita tarkkaan sitoutumista määräaikaiseen sopimukseen. Jos olet vapaa lähtemään koska vaan, on palveluntarjoajalla taatusti motivaatio pitää huolta siitä, että saamasi palvelu on todella asianmukaista, jotta asiakassuhde säilyy. Määräaikaisissa sitovissa sopimuksissa tällaista kannustinta ei automaattisesti synny.

2. Kenelle dokumentaatio kuuluu? Pidä huolta, että palveluntarjoajalle syntyvä dokumentaatio yrityksesi IT-ympäristöstä on yrityksesi omaisuutta. Näin varmistat, että mahdollisessa ristiriitatilanteessa voit halutessasi vaihtaa toimittajaa, eivätkä IT-ympäristösi tiedot jää vanhan toimijan haltuun.

Miten tehdä it-palvelusopimus

3. Mitä rahalla saa? Maksatko pelkästä palveluntarjoajan olemassaolosta, vai saatko rahalle aina työtä vastineeksi?

4. Mitkä ovat todelliset palveluajat? Esimerkiksi 24/7-valvonnasta tai palvelupyyntöjen vastaanottamisesta call centerissä ei tule lisähyötyä, jos ilmenneisiin ongelmiin reagoidaan vasta virka-ajan puitteissa. Mikäli näin on, ei näistä palveluista kannata maksaa ylimääräistä.

5. Sisältyykö sopimukseen päivitystenhallinta ja kuuluuko siihen myös kolmannen osapuolen sovellusten päivitykset (esim. Acrobat Reader, Java)? Päivitystenhallinta tarvitaan, jotta kaikilla organisaatiossa on yhteensopivat ja uusimmat ohjelmaversiot. Näin niistä löytyvät tietoturva-aukot saadaan tukittua nopeasti.

6. Sisältyykö sopimukseen myös mobiililaitteiden hallinta ja käyttäjätuki? Nykyajan älylaitteet ovat tietokoneiden tapaan yhteydessä organisaation tietoihin. On tärkeää, että ne on dokumentoitu, ja että tietoturvasta ja etälukitus- ja etätyhjennysmahdollisuudesta on huolehdittu.

7. Kuuluvatko verkkolaitteiden säännölliset päivitykset hintaan? Palveluntarjoajan tulisi hoitaa verkkolaitteiden päivitykset proaktiivisesti, jotta ongelmia ei ilmene, eli asentaa uudet päivitykset sitä mukaa, kun niitä tulee saataville. Liian usein verkkolaitteet päivitetään vasta siinä vaiheessa, kun on ilmennyt tietoturva-aukko, jota hyökkääjät käyttävät hyväkseen.

8. Tekeekö palveluntarjoaja koneasennukset alusta asti täysin puhtaana, vai käytetäänkö konevalmistajan esiasennettuja versioita, jotka sisältävät tarpeettomia ohjelmistoja eli niin sanottua bloatwarea?

9. Onko hintaan sisältyviä tukipalveluita rajoitettu jollain tavalla? Tarkista, kuuluuko hintaan rajaton määrä tukipalveluja ja tukea myös paikan päällä, vai laskutetaanko tietyn tuntimäärän yli menevistä tukipyynnöistä sekä lähituesta erikseen. Jos hintaan sisältyviä tukipalveluita on rajattu, on riski rikkinäisestä IT-infrasta käytännössä asiakkaalla. Mikäli hintaan sisältyy rajaton määrä tukipalveluita, on palveluntarjoajan etujen mukaista pitää IT-infra niin hyvässä kunnossa, että tukipalveluita ei tarvita.

10. Onko tarjouksen sisältö esitetty selvästi? On tärkeää, että ICT-yritys myyjistä asiantuntijoihin viestii kullekin asiakkaalle sopivalla tavalla. Näin vältytään siltä, ettei kommunikaatio katkeile jatkossakaan tai yhteistyö muutu turhauttavaksi. IT-palveluita ostaakseen ei tarvitse olla itse nörttikielen taitaja.

Haluatko lisätietoja?

Lataa IT-palveluiden kilpailuttamisen opas palveluntarjoajan valinnan tueksi ja onnistu kilpailutuksessa! Opas on maksuton eikä sido sinua mihinkään. Saat kilpailuttamisen oppaasta paljon vinkkejä palveluntarjoajien vertailuun ja ulkoistusprojektissa onnistumiseen.

Lataa opas!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Triuvare Oy

Triuvare Oy