Artikkelit

Näin Windows 10:n päivitykset parantuvat

Kirjoittanut Triuvare Oy | 15.12.2015 7:44:43

Microsoft muuttaa tapaa jakaa päivityksiä asiakkailleen Windows 10:ssä. Ensimmäinen suuri ominaisuuspäivitys, työnimeltään Threshold 2, julkaistiin marraskuun puolivälissä. Tämä ei muuta normaalia toimintamallia, miten Microsoft jakelee tietoturvaan liittyviä kuukausittaisia päivityksiä ja korjauksia Windows 10 -käyttöjärjestelmään, kertoo Triuvaren tekninen vastaava, Timi Rantanen.

- Suuret ominaisuuspäivitykset kuten Threshold 2, kuuluvat siihen päivityssarjaan, jolla Microsoft lunastaa lupauksensa siitä, että Windows 10 on viimeinen Windows: käyttöjärjestelmä kehittyy ja kasvaa jatkuvasti uusien ominaisuuksien avulla, Rantanen kuvaa muutosta.

Threshold 2 -päivityksen myötä uusia ominaisuuksia ovat mm.

  • parannettu Windowsin aktivointi Windows 7, 8 ja 8.1. tuoteavaimilla
  • muutokset resurssienhallinnan ulkoasuun
  • kadonneen PC:n paikannustyökalu
  • Edge-selaimen synkronoinnin tuki ja välilehtien esikatselunäkymä

Katso ominaisuuksien esittely Howtogeek.com sivuston artikkelista (englanniksi).

Uudet testiryhmät parantavat päivitysten laatua ja helpottavat jakelua

Päivitysten testausten laatuun kiinnitetään Windows 10:n osalta erityistä huomiota. Windows Insider -ohjelmaan kuuluvat käyttäjät saavat uusimmat päivitykset ensimmäisenä julkisena testiryhmänä koneilleen, sillä he kuuluvat ns. Preview Branch -ryhmään.

Suuriin Threshold-päivityksiin kuuluvia ominaisuuspäivityksiä jaellaan Preview Branch -ryhmälle tiheässä syklissä. Testiryhmältä saatujen palautteiden avulla korjauksia ja parannuksia implementoidaan ohjelmistoihin ja ominaisuuksiin ennen, kuin ne päätyvät käyttöön muille. Jatkossa Microsoft jakaa päivityksiä yhteensä neljälle eri ryhmälle:

1. Preview Branch
2. Current Branch (CB)
3. Current Branch for Business (CBB)
4. Long Term Servicing Branch (LTSB)

Preview Branch -ryhmä saa ominaisuuspäivityksiä jopa kuukauden välein, kun taas testatut päivitykset etenevät seuraavalle Current Branch -ryhmälle vasta myöhemmin.
 
Siinä missä Preview Branch -ryhmään kuuluvat testikäyttäjät saavat päivityksiä useammin, suurin osa kuluttaja- ja yrityskäyttäjistä kuuluu automaattisesti Current Branch (CB) -ryhmään. Yrityskäyttäjät voivat Windows 10 Pro -ympäristössä määrittää erikseen, haluavatko päivitykset heti CB-ryhmässä, vai vasta joitain kuukausia myöhemmin CBB-ryhmässä. Oletuksena Windows 10 Home ja Pro -käyttäjät ovat CB-ryhmässä, eli Threshold 2 -päivityskin on tällöin heille heti saatavilla.
 
Windows 10 Enterprise on ainoa poikkeus, johon voidaan määritellä päivitykset Long Term Servicing Branch eli LTSB-ryhmään. Tällaisia tietokoneita voi olla käytössä liiketoimintakriittisissä ympäristöissä, kuten ohjaamoissa ja valvomoissa, joissa uusimmille ominaisuuksille ei ole välttämätöntä tarvetta muiden tietoturvapäivitysten ohella.

Tuorein Threshold 2 -päivitys on nyt saatavilla Windows 10 -tietokoneille, jotka kuuluvat CB-ryhmään. Päivittämiseen on kokemuksemme mukaan hyvä varata hetki aikaa.

- Riippuen tietokoneen tehosta ja kovalevyn nopeudesta, päivitykseen kannattaa varata aikaa vähintään puoli tuntia. Triuvaren asiakkaille päivityksen ajankohdasta informoidaan erikseen, jotta sen suorittamiseen voi varata sopivan hetken, Rantanen kertoo.