Microsoft muuttaa tapaa jakaa päivityksiä asiakkailleen Windows 10:ssä. Ensimmäinen suuri ominaisuuspäivitys, työnimeltään Threshold 2, julkaistiin marraskuun puolivälissä. Tämä ei muuta normaalia toimintamallia, miten Microsoft jakelee tietoturvaan liittyviä kuukausittaisia päivityksiä ja korjauksia Windows 10 -käyttöjärjestelmään, kertoo Triuvaren tekninen vastaava, Timi Rantanen.

- Suuret ominaisuuspäivitykset kuten Threshold 2, kuuluvat siihen päivityssarjaan, jolla Microsoft lunastaa lupauksensa siitä, että Windows 10 on viimeinen Windows: käyttöjärjestelmä kehittyy ja kasvaa jatkuvasti uusien ominaisuuksien avulla, Rantanen kuvaa muutosta.

Threshold 2 -päivityksen myötä uusia ominaisuuksia ovat mm.

  • parannettu Windowsin aktivointi Windows 7, 8 ja 8.1. tuoteavaimilla
  • muutokset resurssienhallinnan ulkoasuun
  • kadonneen PC:n paikannustyökalu
  • Edge-selaimen synkronoinnin tuki ja välilehtien esikatselunäkymä

Katso ominaisuuksien esittely Howtogeek.com sivuston artikkelista (englanniksi).

Uudet testiryhmät parantavat päivitysten laatua ja helpottavat jakelua

Päivitysten testausten laatuun kiinnitetään Windows 10:n osalta erityistä huomiota. Windows Insider -ohjelmaan kuuluvat käyttäjät saavat uusimmat päivitykset ensimmäisenä julkisena testiryhmänä koneilleen, sillä he kuuluvat ns. Preview Branch -ryhmään.

Suuriin Threshold-päivityksiin kuuluvia ominaisuuspäivityksiä jaellaan Preview Branch -ryhmälle tiheässä syklissä. Testiryhmältä saatujen palautteiden avulla korjauksia ja parannuksia implementoidaan ohjelmistoihin ja ominaisuuksiin ennen, kuin ne päätyvät käyttöön muille. Jatkossa Microsoft jakaa päivityksiä yhteensä neljälle eri ryhmälle:

1. Preview Branch
2. Current Branch (CB)
3. Current Branch for Business (CBB)
4. Long Term Servicing Branch (LTSB)

Windows 10 -päivitykset
Preview Branch -ryhmä saa ominaisuuspäivityksiä jopa kuukauden välein, kun taas testatut päivitykset etenevät seuraavalle Current Branch -ryhmälle vasta myöhemmin.
 
Siinä missä Preview Branch -ryhmään kuuluvat testikäyttäjät saavat päivityksiä useammin, suurin osa kuluttaja- ja yrityskäyttäjistä kuuluu automaattisesti Current Branch (CB) -ryhmään. Yrityskäyttäjät voivat Windows 10 Pro -ympäristössä määrittää erikseen, haluavatko päivitykset heti CB-ryhmässä, vai vasta joitain kuukausia myöhemmin CBB-ryhmässä. Oletuksena Windows 10 Home ja Pro -käyttäjät ovat CB-ryhmässä, eli Threshold 2 -päivityskin on tällöin heille heti saatavilla.
 
Windows 10 Enterprise on ainoa poikkeus, johon voidaan määritellä päivitykset Long Term Servicing Branch eli LTSB-ryhmään. Tällaisia tietokoneita voi olla käytössä liiketoimintakriittisissä ympäristöissä, kuten ohjaamoissa ja valvomoissa, joissa uusimmille ominaisuuksille ei ole välttämätöntä tarvetta muiden tietoturvapäivitysten ohella.

Tuorein Threshold 2 -päivitys on nyt saatavilla Windows 10 -tietokoneille, jotka kuuluvat CB-ryhmään. Päivittämiseen on kokemuksemme mukaan hyvä varata hetki aikaa.

- Riippuen tietokoneen tehosta ja kovalevyn nopeudesta, päivitykseen kannattaa varata aikaa vähintään puoli tuntia. Triuvaren asiakkaille päivityksen ajankohdasta informoidaan erikseen, jotta sen suorittamiseen voi varata sopivan hetken, Rantanen kertoo.

Triuvare Oy

Triuvare Oy