Oman palvelimen ylläpito yrityksen omissa tiloissa on usein kallista ja jos kokonaisuus ei ole ammattitaitoisen tahon puolesta hallinnassa, myös erittäin riskialtista. Palvelimen ylläpitoon liittyvät varmuuskopioinnit, päivitykset, lisenssit sekä koko palvelinraudan uusimisen budjetointi ovat seikkoja, jotka tulisi aina ottaa huomioon koko IT-ympäristön ja yritystoiminnan jatkuvuutta sekä kehittämistä suunnitellessa, kertoo Triuvaren ICT-asiantuntija, Antti Patronen.

- Erityisesti pk-yrityksille Microsoftin Azure-pilvipalvelu on kiinnostava vaihtoehto jo puhtaasti edullisuutensa vuoksi. Paitsi että palvelinraudan hankintaan liittyvät korkeat kertakustannukset voidaan unohtaa, myös palvelun käytössä voi synnyttää säästöjä tietyissä käyttötilanteissa, esimerkiksi ajastamalla Azure-palvelin sammumaan työajan ja tarpeen päätyttyä, Patronen kertoo.

Oma palvelin vs. Azure-palvelin

Nopeasti suosioon noussut Azure tarjoaa pilvipalveluna palvelinresursseja käyttöön joustavasti, vapauttaen oman palvelimen suorituskykyyn ja skaalautuvuuteen liittyvistä rajoitteista. Tämä näkyy esimerkiksi tilanteessa, jossa käyttäjämäärän kasvaessa tai uuden sovelluksen myötä palvelimen kapasiteetti ei enää riitä.

- Normaalisti tällaisessa tilanteessa palvelin tulisi päivittää – joka on lähes aina usean tuhannen euron investointi. Azuressa suorituskyvyn lisääminen sen sijaan onnistuu nappia painamalla. Lisäksi resurssien käytön seuranta on helppoa, Patronen sanoo.

Varmuuden hinta

Oman palvelinympäristön vikaantuminen tai rikkoontuminen tarkoittaa aina, että palvelin on korjausten ajan pois pelistä. Yrityksellä tulisi tästä syystä olla rahallinen arvio määriteltynä siitä, minkä arvoiseksi menetetyn työajan osuus tällaisissa tilanteissa muodostuu. Mikäli summa on merkittävä, tulisi ongelman poistamiseen tai minimointiin kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Azure lisää varmuutta yrityksen toiminnoille

Palvelinylläpitoon liittyvät ennaltaehkäisevät toimet ja varmuuskopioinnit mahdollistavat työn jatkuvuuden silloin, kun laitteisto tai jokin sen osa, kuten kovalevy, rikkoutuu. Ikävä kyllä monella yrityksellä varmuuskopiointiin käytettävien fyysisten medioiden sijoituspaikka on yleensä samassa kiinteistössä, johon palvelin on asennettu käyttöön.

Varmuuskopioinnilla tällaisessa tilanteessa ei ole suurtakaan merkitystä, jos epäonni kohtaa ja esimerkiksi tulipalo tuhoaa irtaimiston. Samalla menetetään tiloissa olevat palvelimet ja varmuuskopioinnit. Kuinka monen yrityksen liiketoiminta kestää tällaisen tragedian?

Azuren tietokeskukset sijaitsevat Irlannissa ja Hollannissa. Tiedon varmistus tehdään tarvittaessa useampaan tietokeskukseen, jolloin yrityksen arvokkaat tiedot pysyvät turvassa.

Tulevaisuuden ratkaisut kerralla ilman suuria kertainvestointeja

Palvelinta päivitettäessä hankitaan usein samalla uudempi palvelinohjelmiston lisenssi. Lisenssien hallinta voi osoittautua kalliiksi kertainvestoinniksi, etenkin jos uusien versioiden myös tulevat uudet ominaisuudet halutaan käyttöön ja jos palvelimia on useita. Azuren avulla pilvipalvelinympäristöön on saatavilla aina viimeisimmät versiot ja ominaisuudet, eli Microsoftin tarjoama palvelumalli mahdollistaa aina uusimpien ominaisuuksien ja versioiden käytön.

ICT-asiantuntija Antti Patrosen vinkit:

Antti Patronen

Harkitse Azurea, jos:
- Yritykselläsi on palvelimen uusiminen edessä
- Nykyisen palvelimen elinkaarikustannukset koetaan kalliiksi ja ylläpito taakaksi
- Et vielä omista palvelinta, mutta mietit sellaisen hankkimista

Kysy meiltä lisätietoja, jos:
- Epäilet, ettei nykyistä palvelintasi voi viedä pilveen
- Nykyinen palvelinkapasiteettisi ei ole riittävä tai ohjelmistot ovat vanhentuneita
- Ennen palvelimen pilveen vientiä haluat ensin varmistaa tietoliikenne-infran riittävyyden
- Harkitset Azure-palvelun sekä muiden palvelimien hybridiympäristöä

Haluatko lisätietoja?

Lataa pilvipalvelintilan hankintaopas ja lue lisää Azuren palvelukokonaisuudesta. Oppaassa on runsaasti lisätietoja palvelintilan ostamisesta myös yleisesti.

Lataa maksuton opas!

Triuvare Oy

Triuvare Oy