Oulusta ponnistaneen Topin unelma-ammatti pienenä oli joko rekkakuski tai poliisi. Topin urajuna ei kuitenkaan kulkenut poliisikouluun tai muutamaa kesätyötä lukuun ottamatta rekkakuskiksi, vaan päätepysäkki löytyi IT-alalta ensin yrittäjänä ja sitten aluejohtajana. 10 vuoden matka onkin antanut Topille herkulliset eväät kehittyä B2B-myynnin ja markkinoinnin asiantuntijaksi kilpaillulla ICT-alalla.

Yritysostoilla ura nousuun

Topin urapolku ei ehkä ole se ihan tavallisin. Topin ensimmäinen tutkinto on automaatioasentaja ja hän on viittä vaille kauppatieteiden maisteri, joka on erikoistunut markkinointiin, yritysjuridiikkaan ja johtamiseen. Yrittäjäksi Topi päätyi vähän kuin vahingossa.

Vuonna 2014 hän päätyi opintojen ohessa ohjelmisto- ja IT-palvelutaloon myyntiedustajaksi. Kun yritys pilkottiin kahtia, Topille tarjottiin mahdollisuutta lähteä niistä toiseen yrittäjäksi. Siitä alkoi nousujohteinen ura IT-alalla. Opinnot jäivät täysipäiväisen yrittäjän työn rinnalla kakkoseksi, ja muutaman vuoden kuluttua edessä olikin taas uusi urakäännös. Tarkoitus oli alun perinkin myydä yritys 5 vuoden sisällä ja Topilla kävi taas tuuri. Triuvare Oy tarvitsi Ouluun asiakkaan toimitiloihin lähitukihenkilöä, ja Topin yrityksestä sellainen löytyi. Yhteistyö alkoi.

”Löysin materiaalia netistä ja Triuvare kertoi avoimesti, että aikoo laajentua Pohjois-Suomeen yritysostojen kautta. Soitin Tonille ja sanoin, että me ollaan myytävänä, haluatteko ostaa ja ne halusi. Marraskuussa 2020 tehtiin kaupat,” muistelee Topi.

Näin Topista tuli Triuvare Oy:n Oulun toimipisteen aluejohtaja, joka toimii nykyään uusasiakashankinnan ja markkinoinnin parissa. Muutos yrittäjästä aluejohtajaksi oli Topille ehdottoman tervetullut, sillä nyt hän pystyy keskittymään itselle mieluisiin myyntiin ja markkinointiin, kun taas aiemmin työtehtäviin kuului ajoittain myös IT-tukihommat.

Parasta on työ ihmiseltä ihmiselle

Omien sanojensa mukaan Topi on viihtynyt Triuvarella erittäin hyvin. Parasta hänen mielestään on se, että pyritään menemään henkilöstö edellä ja kohtaamaan ihmiset ihmisinä:

”Mulle se näyttäytyy sillä, että joustavasti saa valita esim. missä tekee töitä ja jos on jotakin menoa niin sen kyllä saa sovittua työnantajan kanssa. Työnantaja kyllä joustaa tämmösissä asioissa.”

Triuvarella B2B-myynnissä Topin mielestä parasta on, että ei myydä hiekkaa Saharalla, vaan oikeasti vain sitä mitä asiakas tarvitsee. Ollaan reiluja ja avoimia ja etsitään asiakkaille niitä oikeita ratkaisuja, jotka kehittävät heidän IT-ympäristöjänsä. Markkinoinnissa Topi taas peräänkuuluttaa aidosti hyödyllisen sisällön tuotantoa. Tuotetaan oppaita, joita ihmiset oikeasti lukevat eikä mitään roskapostia.

Triuvaren Myyjät DigiTre-messuillaTopi (oikealla) edustamassa Triuvarea kollegoiden kanssa DigiTre-messuilla Nokia Arenalla kesällä 2022

Mitä enemmän pakka on sekaisin, sen parempi!

Myynti- ja markkinointityössä tärkeimpiä taitoja Topin mukaan ovat kokonaisuuksien hallinta ja ihmisten kanssa toimeen tuleminen. Topi kuvailee itseään luonteeltaan enemmän introvertiksi, mutta toteaa, että 10 vuoden kokemuksen jälkeen sosiaalisuus alkaa nykyään jo hyvin luonnistua.

Ongelmanratkaisu on Topin juttu. Mitä enemmän pakka on sekaisin, sitä parempi. Sellaiset hommat, mitä muut eivät halua tehdä, ovatkin Topin lempijuttuja. Esimerkiksi reklamaatiotapaukset ovat hänen mielestään mukavia, koska niissä tulee selviteltyä asioita ja monesti ne kääntyvät lopulta hyväksi!

Vinkit opiskelijoille: hakeudu myyntitehtäviin B2B-puolelle!

Vaikka omalla urapolullaan Topi välillä miettikin, että asiat olisi ehkä pitänyt tehdä toisessa järjestyksessä, ei hän nyt vaihtaisi siitä mitään. Pienestä on lähdetty yrittäjänä liikkeelle ja siitä on tultu aika pitkälle - nyt Triuvare Oy on juuri myyty IT-talo Frendylle, jossa on 65 miljoonan liikevaihto ja 350 työntekijää. Topin mielestä ei olisi paremmin voinut käydä!

Topilla onkin oman käden vinkit niille, joita kiinnostaa myynnin ja markkinoinnin parissa työskentely IT-alalla. Kannattaa hankkiutua opiskelujen ohessa myyntitehtäviin B2B-puolelle, se on kaikkein kehittävin koulu. Alussa voi olla vähän hankalaa etenkin introverteille, mutta kun sen systeemin oppii, niin sillä pärjää Topin mukaan jo pitkälle.

Vaikka perinteinen B2B-myyjän rooli on muuttunut somen ja sisältömarkkinoinnin myötä, ei se Topin mielestä missään nimessä tule poistumaan, sillä hyviä tyyppejä tarvitaan aina. Topi peräänkuuluttaakin omaa aktiivisuutta, jos haluaa napata parhaat paikat.

”Jos on jotain kiinnostavia firmoja ja tuotteita ja palveluita, niin täytyy vaan soittaa ja myydä ittensä ensin semmoseen firmaan, että pääsee heille myyjäksi, siinähän se on aina ensimmäinen näytön paikka, ” Topi tiivistää.

 

Mikäli myynnin hommat ja IT-ala kiinnostavat, lue lisää Account Managerin tehtävästä. Meillä on nyt haku auki myynnin tiimiimme Tampereelle! Seuraa myös muita avoimia paikkojamme.

topi kärkkäinen_kasvokuva

 

KUKA ON TOPI?

Nimi: Topi Kärkkäinen

Ikä: 34

Kotoisin: Oulusta

Asuu: puoliso ja muutaman kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Harrastukset: kamppailulajit

Aamu- vai iltavirkku?

heittämällä aamuihminen. Herään joskus 6 maissa. En oo käyttänyt herätyskelloa, en muista milloin viimeksi.

Mitä teet ensimmäisenä, kun tulet töihin?

Luen sähköpostit ja sitten Hubspotiin. Sitten vasta kahvi.

Jos saisit syödä illallista kenen kaa tahansa kuka ja miksi?

En kyllä tiiä kenen kanssa, nyt on kyllä paha. Mä söisin varmaan Elviksen kanssa. Onhan se nyt aika legenda, ei mulla sen kummempaa perustetta ja sehän saattaa vielä elääkin.

Jos saisit valita jonkun supersankarkyvyn mikä se olis?

Mä yleensä tykkään sellasista supersankareista, joilla ei oo mitään kykyjä, Batman tai Punisher.

Menisitkö aikakoneella 150 v. menneisyyteen vai 10 v. tulevaisuuteen?

Aika paha. kyllä mä ehkä ennemmin menisin 10 v. tulevaisuuteen. En tiiä onko 10 v liian vähän mä menisin 15-20 v siellä ehkä näkis onkon jotain ilmaston muutosta ratkaistu tai muuta vastaava tai miten se on ratkaistu se kiinnostais nähdä. Toisaalta sitten kyllä se menneisyyskin ei ois mitään älylaitteita häirittemässä lapion varressa jossain suolla tai sitten käsisahalla vetäis tukitukkeja tekemässä kyllä sekin ois ihan mukavaa. Jos yhen päivän siellä olis nii eihän ne pitäis mua minään siellä, naurais mut pois sieltä työmaalta.

 

 

 

 

Sonja Valtanen

Sonja Valtanen