Pursuaako yrityksesi arkistot vanhentunutta tietoa? Aiheuttaako GDPR harmaita hiuksia, sillä tietojen pääsynhallintaan ei ole luotettavaa näkyvyyttä? Ovatko tiedon retentio- ja säilytysvaatimukset yksittäisen työntekijän muistin varassa?
Avaimet näiden varsin tyypillisten tiedonhallinnan lukkojen avaamiseen löytyy tiedon luokittelusta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tiedon luokittelu mahdollistaa tiedon elinkaaren hallinnan ja sujuvoittaa yrityksesi tietotyöläisten arkea.
Tiedon luokittelun hyödyntämätön potentiaali
Kokemuksemme mukaan monissa yrityksissä tiedon luokittelussa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Joko tietoa ei luokitella ollenkaan, tai luokittelua ei olla yhdistetty systemaattisiin tiedonhallinnan prosesseihin ja automatisoituihin työnkulkuihin, joilla tehostetaan työtä ja minimoidaan inhimillisen virheen riskiä.
Tarkoitamme tiedon luokittelulla tapaa ryhmitellä tietoja. Luokittelun avulla järjestelmille voidaan kertoa muun muassa tiedon sijaintiin, sisältöön tai tarkoitukseen liittyviä asioita.
Luokittelun pohjalta voidaan luoda sääntöjä, jotka auttavat tiedon tietoturvallisessa käsittelyssä, sen eheyden varmistamisessa ja hallitussa tuhoamisessa. Vain luokittelun avulla tämä kaikki työ voidaan automatisoida, jolloin esimerkiksi dokumentin tuhoaminen säilytysajan jälkeen ei ole enää ihmismuistin varassa, vaan automatisoitu toiminto.
Tiedon luokittelulla varmistat esimerkiksi nämä:
|
Tätä se vaatii ja näin se tapahtuu
Millaisia luokkia juuri sinun organisaatiosi tarvitsee? Millaisiin työnkulkuihin luokat ja tunnisteet kannattaa liittää?
Tiedon luokittelu ja erityisesti luokkien yhdistäminen automaatioihin on sitä merkityksellisempää tietoturvan ja tiedon eheyden näkökulmasta, mitä enemmän työntekijöitä yrityksessäsi on. Henkilöstömäärän kasvaessa myös tietomassa kasvaa ja tieto sirpaloituu.
Aloita tiedon luokittelu tästä:
|
Tiedon säilyttäminen on vain pieni osa koko elinkaaren hallintaa – lue lisää
Tiedon luokittelulla ratkaistaan tiedon säilyttämiseen ja käyttöoikeuksiin liittyvät pulmat jopa täysin automaattisesti. Tiedonhallinnan asiantuntijamme avaavat tiedon luokittelun mahdollisuuksia ja tarkentavat onnistunutta tiedon luokittelua uusimmassa oppaassamme. Jos jokin näistä skenaarioista on edes mahdollinen yrityksessäsi, lataa tiedon elinkaaren hallinnan opas ja varmista turvalliset ja älykkäät tiedonhallinnan käytänteet:
- Et tiedä luotettavasti kuka avaa tai kopioi tietoja.
- Arkaluontoiseen tai luottamukselliseen tietoon saattaa olla pääsy väärällä henkilöllä.
- Inhimillisille virheille on tilaa, esimerkiksi luottamuksellisia dokumentteja saatetaan liittää sähköpostin liitetiedostoksi.
- Tietojen hallittu tuhoaminen säilytysajan jälkeen on muistin varassa.