Rakennusala digitalisoituu vauhdilla, jossa heikoimpia hirvittää – oletteko te ottaneet jo kaikki arjen työtä helpottavat työkalut käyttöön? Alan yleisimpiä haasteita on tiedonkulku eri toimijoiden välillä, ja sitä yritetään helpottaa esimerkiksi yhteisillä pilvikansioilla ja erilaisilla pikaviestimillä. Onko se todella tehokasta?
Jos yrityksesi voisi vielä kehittää tiedonkulkua rakennusprojekteissa ja kaipaisi etenkin yhtenäisen ja tietoturvallisen tavan sille, lue eteenpäin. Esittelemme esimerkin, kuinka tiedonkulkua voi sujuvoittaa helposti ja samalla taata, että työmaalla ei tehdä virheitä ainakaan vanhentuneiden tietojen takia.
Rakennettiinpa sitten kouluja, kauppakeskuksia, siltoja tai satamia, rakennusyrityksillä on erittäin todennäköisesti useita yhteistyötahoja kussakin projektissa. Suunnittelijat, toimittajat, alihankkijat, urakoitsijat...
Tiedon jakamiseen ja säilyttämiseen liittyvät käytännöt ja välineet ovat kirjavia – jopa yrityksen sisällä saattaa olla jokaisella projektilla erilaiset välineet ja tavat. Ratkaisuja esimerkiksi tiedonvälittämiseen keksitään lennosta sen sijaan, että niille luotaisiin omat toimintamallit.
Seuraukset ovat esimerkiksi tällaisia:
Tiedonkulun voi mahdollistaa monella tavalla. Eräs hyväksi, vakaaksi ja liikkuvassakin työssä toimivaksi todettu väline on Microsoft Teams.
Rakennusprojektia varten voi luoda oman Microsoft Teams -tiimin, jolloin kaikki kommunikaatio on yhdessä paikassa. Teamsissä onnistuu niin viestittely kuin tiedostojen jakaminen. Tällä tavoin tuorein tieto on aina kaikkien saatavilla.
Alkuun Microsoft Teamsin kanssa pääset tämän videosarjan avulla.
Teamsiä voi käyttää niin rakennustoimiston tietokoneilta, työmaakonttien yhteiskäyttölaitteilta ja työntekijöiden henkilökohtaisilta mobiililaitteilta. Myös ulkopuolisia käyttäjiä voi kutsua vierailijoiksi tiimiin. Vaikka aliurakoitsijat eivät siis itse omassa organisaatiossaan käyttäisi Microsoft 365 -palveluita, se ei ole este MS Teamsin käytölle rakennushankkeessa.
Muista, että välineestä riippumatta teidän on sovittava yhteiset pelisäännöt, miten mitäkin työkalua käytetään ja minkä tiedon jakamiseen. Ohjeista tarvittaessa yhteistyökumppaneita, jotta heillä on taito ja varmuus käyttää valitsemaanne viestintävälinettä.
Kuinka IT voi vauhdittaa ja tehostaa rakennusliikkeen toimintaa, urakoitsijoita ja alihankkijoita myöten? Miten huolehditaan liikkuvan työn tietoturvasta ja mobiililaitteiden hallinnasta? Mitä yrityksesi voisi vielä digitalisoida?
Lataa Rakennusliikkeen IT-johtajan käsikirja ja löydä vastaukset näihin kysymyksiin.