Tietoturva ei ole pelkkä ohjelmisto tietokoneella tai mobiililaitteella. Tietoturva on aina kokonaisuus, joka vaatii yrityksiltä jatkuvaa panostusta. Tärkeintä tietoturvassa on muistaa sen jatkuva kehittäminen, valvonta ja hallinta – tietoturva ei nimittäin koskaan tule valmiiksi.

Tässä artikkelissa Triuvaren tietoturva-ammattilaiset kertovat, mitä tietoturvan hallinnassa on tärkeää muistaa ja miten yrityksissä voidaan suojautua tavallisimmilta tietoturvariskeiltä.

#1 Ota tietoturva osaksi jokaista laitetta, sovellusta ja toimintatapaa

Tietoturva on läsnä jokaisessa laitteessa, sovelluksessa ja yrityksen toimintatavoissa. Tai ainakin sen pitäisi olla. Siksi tietoturvan kokonaisuus on tärkeää hahmottaa, jotta yrityksissä voidaan valita oikeat tuotteet ja tekniikat eri tarpeisiin.

Onko yrityksenne tietoturva ajan tasalla vai etsitkö vielä parhaimpia tekniikoita ja taktiikoita? Lataa pk-yrityksen tietoturvaopas avuksesi!

#2 Jos et ole varma, ulkoista!

Toisaalta jokaisesta yrityksestä ei täydykään löytyä tietoturvan asiantuntijaa. Olemmekin usein puhuneet ICT-ulkoistuksen tärkeimmän hyödyn rakentuvan siitä, että ulkoistamalla IT:n tai ostamalla laitteet palveluna, yrityksessä voidaan keskittyä sen ydintoimintaan ja jättää tekniset murheet, mukaan lukien tietoturvan ylläpidon, ammattilaisille.

Tietoturvan ammattilainen pystyy selättämään uudenlaiset tietoturvahaasteet nopeammin ja tehokkaammin. Sen lisäksi, että ICT-kumppani rakentaa tietoturvaa ennakoivasti, se pystyy myös reagoimaan mahdollisiin poikkeustilanteisiin ketterämmin. Jatkuvan tietoturvan monitoroinnin ansiosta useimmat poikkeamat selvitetään ja ratkaistaan nopeasti – usein jopa ennen kuin tilanne näkyy konkreettisesti asiakkaalla.

Tiedätkö, mitä tietoturvan valvonnalla eli monitoroinnilla tarkoitetaan?

  • Onko yrityksen palomuuriin kohdistunut hyökkäyksiä?
  • Onko järjestelmien salasanoja vuotanut tai onko niitä onnistuttu murtamaan?
  • Onko kirjautumisissa laitteille tai ohjelmistoihin tapahtunut poikkeamia?
  • Onko yrityksen liiketoimintajärjestelmiin kohdistunut hyökkäyksiä?
  • Onko palvelinten konfiguraatiot suoritettu oikein, vai onko konfiguraation yhteydessä tapahtunut poikkeamia?

#3 Etsi yrityksesi tarpeisiin sopivimmat tietoturvaratkaisut

Yrityksen ICT-infran rakenne vaikuttaa jonkin verran tietoturvaratkaisujen valintaan. Aikaisemmin pilviratkaisujen tietoturvatyökalut olivat hinnaltaan pk-yritysten saavuttamattomissa, mutta nykyään myös näiden teknologioiden kustannukset ovat madaltuneet.

Verkosta löytyy nykyään jopa ilmaisia virustorjuntaohjelmistoja, mutta yrityskäyttöön nämä ratkaisut harvoin riittävät. Tietoturvaratkaisujen kustannuksia on kuitenkin syytä verrata siihen, kuinka paljon tietoturvaloukkaus maksaa kokonaisuudessaan yritykselle.

Usein tietoturvaratkaisu maksaa itsensä takaisin välittömästi, jos sen avulla onnistutaan ehkäisemään yksikin tietoturvaloukkaus. Esimerkiksi henkilötietojen vuotaminen maksaa yrityksille merkittävästi niin maineessa kuin rahassa. Myös muiden arkaluonteisten tietojen, kuten tuotepatenttien tai taloustietojen vuotaminen kilpailijalle voivat aiheuttaa pitkäaikaista haittaa yritykselle.

Tiesitkö?

Yksi konkreettisista keinoista taata yrityksen tietoturvan ajantasaisuus on varmistaa, että niin laitteet, palvelimet kuin ohjelmistot ovat päivitetty. Yrityksissä olisi kuitenkin tärkeää ymmärtää, että päivitysten hallinnalla ei tarkoiteta pelkästään työkalua, joka muistuttaa uusista saatavilla olevista päivityksistä.

Esimerkiksi Triuvare testaa kaikki uudet päivitykset ensin testiympäristössä ja pienemmissä ryhmissä. Näin voidaan varmistua siitä, että päivitykset toimivat oikein. Ja mikä parasta: Esimerkiksi palvelinpäivitykset ajetaan asiakasympäristöön toimistoaikojen ulkopuolella, jolloin työpäivä ei keskeydy niiden takia.

Lue lisää päivitysten hallinnasta täältä >>


Tietoturvaratkaisut vaativat aina käyttäjältä kompromisseja

Tietoturvan kehittämisessä tasapainoillaan aina suojauksen ja käytettävyyden välillä. Esimerkiksi monivaiheinen tunnistautuminen lisää merkittävästi käyttäjähallinnan tietoturvallisuutta, mutta toisaalta se tuo järjestelmien kirjautumiseen uuden vaiheen.

Optimitilanteen löytämisessä tulee muistaa huomioida aina datan arkaluonteisuus. Juuri siksi liiketoimintakriittisiä järjestelmiä kannattaa suojata vahvistamalla sisäänkirjautumista.

Hyvällä koulutuksella ja käyttöopastuksella on merkittävä vaikutus siinä, kuinka nopeasti uusi toimintatapa muuttuu käytännöksi. Useimmiten jo hetken käytön jälkeen esimerkiksi monivaiheista tunnistautumista ei edes huomaa.

Tiesitkö?

Yritysten tärkeimmät tietoturvaratkaisut ovat käytännön toimintamallit. Yrityksen suurin tietoturvauhka ei ole edistynyt tekoälyä hyödyntävä hyökkäys, vaan itse asiassa liian heikot salasanat tai varomattomuus käyttäjätunnusten hallinnassa käyttäjätasolla.

Ota tietoturvaoppaamme avuksesi yrityksesi tietoturvaohjeistuksen laatimiseen >>


Parhaimmillaan tietoturva toimii kuin huomaamatta yrityksen prosessien ja toimintatapojen taustalla. Vaikka yritys olisikin päätynyt tietoturvan ulkoistamiseen, on osa tietoturvasta edelleen yrityksen työntekijöiden harteilla. Hyvillä tietoturvakäytänteillä ja -ohjeistuksilla on merkittävä vaikutus tietoturvallisuuteen.

Mitä toimintatavoissa on hyvä muistaa? Lue blogistamme, mitä jokaisen toimitusjohtajan tulisi tietää yrityksen tietoturvasta.

#4 Varmista, että tietoturva on nostettu pysyvästi yrityksesi to do -listalla

Tietoturva koskettaa jokaista organisaatiota pienestä startupista globaaliin pörssiyhtiöön. Pienemmissä muutaman hengen organisaatioissa laitteita on ehkä helppo vielä hallita, mutta viimeistään silloin kun tietoturva uhkaa jäädä prioriteettilistalla jonkin toisen tehtävän alle, yrityksen kannattaa etsiä ratkaisuja tietoturvan ulkoistamiseen.

Haluatko lisätietoja?

Tietoturvan kokonaisuutta on hankalaa tiivistää yhden artikkelin tai edes yhden oppaan mittaan. Avaamme kuitenkin tärkeimpiä pk-yritykselle sopivimpia tietoturvan tekniikoita ja taktiikoita maksuttomassa tietoturvaoppaassamme.

Lataa Triuvaren ja F-Securen kirjoittama tietoturvaopas

Sakari Jokinen

Sakari Jokinen