Artikkelit

Liiketoiminta automatisoituu – pienilläkin askelilla pysyt kehityksen mukana

Kirjoittanut Mikko Tukia | 5.4.2022 5:04:54

Muistatko vielä ajan, kun jokainen IT-hanke tarkoitti vähintään kymmenien tuhansien investointia ja sitoutumista useammaksi vuodeksi? Kehitys on kehittynyt, eikä enää automatisointiprojekteissa tarvitse pelätä hankkeiden suuruutta ja työläyttä. Liiketoiminnan automatisointiin ja järjestelmien integraatioihin on saatavilla moneen budjettiin sopivia työkaluja, ja pienin askelin ja muutoksiin voidaan säästää jo paljon työaikaa turhalta näppäilyltä.

Tervetuloa automaattisen ja digitaalisen liiketoiminnan trendin huipulle – lue lisää liiketoiminnan automaation hyödyistä ja tunnista omalle yrityksellesi sopiva hetki ja tapa edistää bisneskriittisen tiedon kulkua.

Enää ei ole syytä pelätä automatisointiprojektien hintalappua tai työläyttä

Suomalaisissä yrityksissä tiedetään, että nykyinen kilpailutilanne ja markkinoiden muutokset tarkoittavat, ettei manuaalinen naputtelu ja omiin Excel-laskelmiin nojaaminen enää kannata. Liiketoimintatiedon keräämistä ja käyttämistä tulee automatisoida, koska se on suoraan yhteydessä työn laatuun ja tehokkuuteen, asiakkaiden ja työntekijöiden tyytyväisyyteen sekä yrityksen kilpailukykyyn. 

Kun tiedon siirtyminen tiedostosta, järjestelmästä tai toiminnosta toiseen on automatisoitu, tieto on saatavilla oikeassa muodossaan ja oikealla hetkellä kaikille. Työaikaa vapautuu rutiinityöltä, inhimilliset virheet vältetään, päätökset tehdään ajantasaisen ja luotettavan tiedon perusteella – ja näin asiakkaatkin saavat nopeampaa ja parempaa palvelua.

Kun hyödyt ovat näin selkeät ja nykyteknologia tuo liiketoimintatiedon automatisoinnin jokaisen saataville, automatisointiprojektin lykkäämiselle on yhä vähemmän syytä.

Voit aloittaa pienesti, säästät heti automaation käyttöönotosta lähtien

Jos mietit, milloin sinun yrityksesi kannattaa panostaa automatisointiin, vastaus on: luultavasti juuri nyt. 

Automatisoinnit, integraatiot tai mitkään muutkaan IT-projektit eivät nykyään ole massiivisia hankkeita, joihin palaa paljon työtunteja ja rahaa. Joskus parikin kuukautta riittää suunnitelman tekemiseen ja toteutukseen. Ketterillä ja pienillä kehitysaskelilla voit säästää merkittävästi henkilötyöaikaa kuukaudessa. Lisäksi pilviteknologian ansiosta automaatiohankkeet voidaan toteuttaa ilman investoimista omaan rautaan tai IT-infraan.

Automatisointiprojektien toteutus- ja ylläpitokustannukset ovat alhaisemmat kuin todennäköisesti uskoisit.

Kuten muutenkin digitalisaation maailmassa, liiketoimintatiedon automatisoinnin voi aloittaa pienesti poimimalla matalalla roikkuvat hedelmät. Yrityksesi voi automatisoida ensiksi yhden prosessin ja jatkaa sitten muihin tehtäviin. 

Hyviä kohteita automatisoinnille ovat esimerkiksi:

  • talousjohdon raportointi ja kirjanpidon tehtävät
  • osto- ja myyntilaskujen luonti
  • asiakastiedot osoitteen ja tuotedatan osalta
  • tuoterekisterit ja hinnastot
  • projektinhallinta
  • henkilöstöhallinnon tehtävät erityisesti työsuhteiden alku- ja loppurutiineissa. 

Toimialastasi ja yrityksesi nykytilasta riippuu, mikä on juuri teille paras ensiaskel ja mikä auttaa säästämään työaikaa ja hermoja. Joka tapauksessa säästöjä alkaa syntyä heti, kun ensimmäinen automaatio pyörähtää käyntiin; kohta on säästetty varat seuraavaan uudistukseen.

Automatisointiprojekteihin ei kannatakaan lähteä tavoittelemaan kerralla taivaita, vaan ottaa pieni askel kerrallaan. Muista myös, että jopa yksittäisen prosessin automatisointi voi säästää sinulta huomattavan määrän työaikaa.

Yrityksesi elinkaaren kannalta ei ole merkitystä, milloin automatisointiprojektiin lähdetään. Tärkeintä on joka tapauksessa määritellä tarkkaan tavoitteet ja sitten vain tarttua toimeen. Odotellessa kilpailijasi saattaa jo tarjota parempaa palvelua tai toimia kustannustehokkaammin.

Miten eteenpäin liiketoimintatiedon automatisoinnissa? Lue opas

Kiinnostuitko liiketoiminnan automaation mahdollisuuksista? Siinä tapauksessa sinun kannattaa lukea Triuvaren asiantuntijoiden laatima opas ”Viisi askelta liiketoimintatiedon automatisointiin”. Opas on suunnattu liiketoimintajohdolle ja auttaa määrittelemään liiketoiminnallisen hyödyn automatisoinnille – ja sitä kautta arvioimaan takaisinmaksua.