Onko budjetointikausi yrityksessäsi kuumimmillaan? Aiheuttaako ajatuskin IT-budjetoinnista kylmänhikeä, sillä et ole varma, mistä lähteä edes liikkeelle?
Ymmärrämme tuskaasi täysin ja siksi IT-asiantuntijamme kokosivat tähän artikkeliin parhaimmat vinkit ja käytänteet, jonka avulla voit onnistua IT-budjetoinnissa paremmin. Suunnitelmallisuuden ja pidemmän aikavälin tavoitteet huomioimalla saat aikaan budjetin, jonka sisällä pystyt viemään tärkeät kehityshankkeet läpi.
Kokemuksemme mukaan IT-budjetointi koetaan edelleen yrityksissä haastavaksi. Syitä voi olla monia, mutta todennäköisesti se on jokin näistä:
Kun budjetti jo lähtökohtaisesti perustuu hatariin lähtötietoihin, ei pitäisi olla yllätys, että sitä joudutaan tarkastamaan vuoden aikana. Se aiheuttaa ainakin stressiä, tiukkoja neuvotteluita ja pahimmillaan kriittisten IT-hankkeiden venymistä, kun uuden järjestelmän käyttöönotto viivästyy.
Moni aloittaa IT-budjetoinnin avaamalla edellisen vuoden version ja lisäämällä prosentuaalisen kasvun tai laskun riveille yrityksen kasvutavoitteen pohjalta. Suosittelemme luopumaan tästä mallista kokonaan. Lähesty sen sijaan budjetointia liiketoiminnan, käyttäjien ja infran tarpeista käsin.
Jos yrityksesi sisällä ei ole IT-osastoa, jolla on selkeä kuva IT-kokonaisuudesta ja tulevaisuuden kehitystarpeista, pyydä IT-kumppaniltasi apua. Kumppani auttaa sinua ymmärtämään tulevaisuuden haasteita tai mahdollisuuksia ja priorisoimaan ne.
Vinkki! Jos ulkoistat IT-palveluitasi, voit oikaista budjetoinnin haasteissa valitsemalla kiinteähintaisen kuukausipalvelun. Se ei poista vuosibudjetin laatimista työpöydältäsi, mutta helpottaa jatkuvien IT-kustannusten arviointia. Tutustu esimerkiksi Huoleton Premium -palvelumalliimme.
Tietenkin digitaalisen toimintaympäristön luonne asettaa jo omat haasteensa pitävään budjetointiin. Esimerkiksi tietoturvakenttä muuttuu jatkuvasti ja siksi suosittelemmekin arvioimaan joko itse tai IT-kumppanin kanssa, kuinka paljon yrityksesi kannattaa varata rahaa vielä tunnistamattomia uhkia tai mahdollisuuksia varten.
Lähdetään liikkeelle pakollisista IT:n laite- ja ylläpitokustannuksista. Nämä ovat usein melko hyvin tiedossa ja ennustettavissa. Näillä investoinneilla varmistat sujuvan arjen kaikille ensi vuodeksi.
Jos ette ole tehneet hetkeen IT-auditointia tai nykytila-analyysia, näin koronavuoden jälkeen se saattaa olla paikoillaan. Monet yritykset lykkäsivät pandemiavuotena IT:n kehityshankkeita, ja siksi sinunkin yrityksesi IT-ympäristössä saattaa olla sellaista korjausvelkaa, johon tulisi tarttua pikimmiten.
Selvitä ainakin nämä:
|
Paikoilleen jämähtänyt IT-ympäristö voi pahimmillaan toimia liiketoiminnan jarruna. Manuaaliset prosessit kuormittavat työntekijöitä, joka antaa turhaa etumatkaa kilpailijoille, jotka ovat valinneet rutiinitehtävien automatisoinnin.
Liiketoimintajohto ja eri osastojen vetäjät, kuten myynti-, markkinointi-, talous- ja tuotantojohtajat, kannattaa kerätä saman pöydän ääreen pohtimaan ensi vuoden priorisointeja.
IT-investoinnit tukevat yrityksesi kilpailukykyä – varaa budjettia ainakin näihin:
|
Laskevina trendeinä näemme omiin IT-laitteisiin, kuten servereihin, investoinnin. Suuri ja vaikuttava trendi puoltaa edelleen pilveen siirtymistä. Jos toimialaasi ei liity sellaisia tietoturvamääräyksiä, jotka pakottavat yrityksesi investoimaan rautaan jatkossakin, IT-infra palveluna on yrityksellesi todennäköisemmin parempi ja kustannustehokkaampi vaihtoehto.
Lue lisää aikaisemmasta blogistamme: Miksi ICT-infra kannattaa hankkia palveluna?
Jotta voit onnistua IT-budjetoinnissa, sinun on tärkeää ymmärtää, mistä IT:n kustannukset muodostuvat. Onneksesi asiantuntijamme ovat kirjoittaneet oppaan tästä aiheesta. Lataa opas IT-kustannusten laadintaan, jos
Tämä aihe onkin yksi kestosuosikki. Lataa suosittu opas tästä!
Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä asiantuntijasisältömme: